Hyvinvointi

Ihmisen perushyvinvointi lähtee liikkeelle muutamasta isommasta kokonaisuudesta. Kyseessä on tietenkin ravinto, uni sekä liikunta ja nämä kolme osa-aluetta jos on kunnossa, niin hyvinvointi on jo paljon paremmissa kantimissa.

Ravinto

Jokainen ihminen tarvitsee päivittäin ravintoa pärjätäkseen. Yhä enemmän ja enemmän ihmiset syö pikaruokaa, valmisruokaa ja syö liikaa sekä vääriin aikoihin.

Ravinnon muokkaaminen sekä aikataulullisesti, että sisällöllisesti oikeaksi on pitkä prosessi. Se vaatii paljon kokeilua, epäonnistumisia, havaintoja sekä oppimista. Muutamana perusasiana voisi sanoa seuraavaa.

  • Syö ennen nälkää
  • Älä syö silmillä
  • Syö säännöllisesti
  • Mieti mitä syöt ja koska syöt

Sanotaan, että aamiainen on päivän tärkein ateria ja siinä piilee kyllä vinha salaisuus. Hyvällä aamiaisella saa estettyä sen läpi päivän jatkuvan ikävän näläntunteen. Älä myöskään syö silmillä tai mahalla, koska silloin syöt aina liikaa. Syömällä säännöllisesti noin kolmen tunnin välein pieniä aterioita ennen nälän tulemista on huomattavasti helpompi syödä fiksuja kerta-annoksia. Mieti myös koska syöt ja mitä syöt, sillä on ensiarvoisen tärkeää, että kerkiät kuluttamaan kaiken päivän aikana syömäsi.

Uni

Jokainen tarvitsee lepoa jaksaakseen, pysyäkseen kunnossa sekä pitääkseen kroppansa hyvinvoivana. Tärkeää olisi nukkua säännöllisesti se 6-8 tuntia vuorokaudessa riippuen vähän omasta tarpeesta. Sitä sanotaan, että 8 tunnin yöunet on sopiva määrä, mutta toiset pärjää kyllä hieman pienemmälläkin.

Tärkeintä on nukkua säännöllisesti ja tasaisesti hyvää unta kerran vuorokaudessa.

Liikunta

Liikunta on erittäin tärkeä osa ihmisen hyvinvointia sekä mielenterveyttä. Liikuntamuotoja on onneksi lähes loputtomasti joten jokaiselle löytyy varmasti se oma laji, aika sekä paikka jota harrastaa.

Aloita vaikka kevyesti aamu- tai iltalenkillä tai vaihda se työpaikan hissi portaisiin. Muutokset lähtee pienistä jokapäiväisistä asioista.

Mieti mikä on se sinun mieluisin liikuntamuotosi ja harrasta sitä. Ei kaikkien tarvitse käydä jumpissa, salilla tai muissa muodikkaissa ryhmäliikuntamuodoissa. Jokainen tekee sitä, mikä sillä hetkellä parhaalta maistuu ja vaihtelee mieltymysten mukaan.

Tärkeintä on, että liikunta on mukavaa ja säännöllistä.